Byt till Google Analytics 4 | Säkerställ framtidssäker dataanalys

Google Analytics 4

Byt till Google Analytics 4 redan idag

Google Analytics är ett kraftfullt verktyg för att mäta och analysera webbplatsens trafik och användarbeteende. Med Google Analytics 4 (GA4) lanserade Google en ny version av plattformen som ersätter den äldre Google Analytics Universal. I denna artikel kommer vi att gå igenom varför det är viktigt att byta till GA4 och ge dig en steg-för-steg-guide för att komma igång.

Varför övergå till GA4:

I mars 2022 meddelade Google att den gamla versionen av Google Analytics (Universal Analytics) kommer sluta samla in data från och med 1 juli 2023. Detta innebär att om du fortsätter att använda Universal Analytics kommer du inte längre kunna få ny och uppdaterad data för att analysera din webbtrafik. Dessutom har Google meddelat att de kommer att stänga av Universal Analytics helt och hållet inom sex månader efter den sista insamlingsdagen, vilket också innebär att din historiska data kommer att försvinna. Därför är det viktigt att börja använda GA4 och säkerställa framtidssäker dataanalys.

Kom igång med GA4:

Att sätta upp GA4 är relativt enkelt och kräver ingen specialkunskap. Följ dessa steg för att komma igång:

Steg 1:

Gå till “Admin” i Google Analytics och navigera till “Egendom”.

Steg 2:

Klicka på “Konfigureringsassistent för GA4” för att fortsätta.

Steg 3:

Skapa en ny egendom genom att välja “Kom igång”.

Steg 4:

Implementera koden genom att klicka på “Tag installation” och välja rätt “datastream” för din webbplats eller app. Beroende på din plattform kan du implementera koden direkt på webbplatsen eller använda Google Tag Manager.

Steg 5:

Kontrollera att allt fungerar genom att gå till realtids-rapporten och se om data visas korrekt.

Tips för att arbeta med GA4:

Här är några tips för att dra nytta av GA4 och anpassa det efter dina behov:

Ändra graferna:

Anpassa de standardgraferna i GA4 så att de passar dina preferenser. Du kan ändra utseendet genom att klicka på pennan och välja olika alternativ för att ändra grafen eller tabellen.

Uteslut intern trafik:

I GA4 utesluter du inte intern trafik på samma sätt som i Universal Analytics. Du kan använda filter för att definiera och exkludera intern trafik från dina analyser. Här finns en länk till en guide som förklarar hur du gör detta smidigt.

Collections:

I GA4 kan du skapa egna kollektioner av rapporter som du vill titta på. Genom att använda “Business objectives” kan du få insikter om e-handelsdata, leadsgenerering, varumärkeskännedom och mer. Se till att publicera dina ändringar för att se dem under “Reports”.

Avslutning:

Genom att byta till Google Analytics 4 kan du säkerställa att din webbplats har en framtidssäker och effektiv dataanalys. Genom att följa stegen i denna guide kan du enkelt komma igång med GA4 och dra nytta av dess anpassningsmöjligheter. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller behöver hjälp med att implementera GA4. Lycka till!

Kontakta Bueno

En fullservice-byrå

Låt oss hjälpa er med:
Hemsida i Wordpress Webbshop Grafisk profil Projektledning Underhåll & Drift

Boka ett första möte

Att prata och dela sin vision och idéer är alltid enklare än att skriva ett mail. Boka ett möte med Bueno och låt oss ta ett första steg tillsammans med er: